Den gode ansøgning

Der er skarp konkurrence om at blive tilbudt de job, vi opslår hos Topdanmark. Din ansøgning og dit cv er vores eneste mulighed for at vurdere, om vi skal invitere dig til samtale. For at hjælpe dig på vej, kan du her få tip til, hvordan du skriver den gode ansøgning.

Formidling

En ansøgning skal være skrevet i et korrekt og præcist sprog. Alt afhængig af hvilken type job du søger, er det en balancegang, hvor akademisk en ansøgning skal skrives. Den gode ansøgning er skrevet i almindeligt hverdagssprog. Brug derfor ikke alt for lange ord og snørklede sætninger – og undgå floskler og slangudtryk. Et godt råd er at skrive, som det falder dig naturligt – vi skal helst kunne genkende dig til jobsamtalen.

Indledning og afslutning i en jobansøgning er meget vigtige. Indledningen skal være fængende og fungere som en appetitvækker, så læseren får lyst til at læse hele ansøgningen. Skriv gerne en fængende overskrift, hvis du kan. Afslutningen skal give et sidste godt indtryk af dig som person.

Når du skriver en ansøgning, er det meget vigtigt, at den hænger sammen med dit cv, så der ikke står noget forskelligt, når vi læser dem.

Det er vigtigt, at du er ærlig i forhold til dig selv og de kvalifikationer, som vi kræver til stillingen. Det er ikke rart for hverken en medarbejder eller en virksomhed, at skulle ophøre samarbejdet efter kort tid på grund af manglende kvalifikationer.

Skriv kort

Ansøgningen skal være kort - den må højst fylde én side. Især hvis der er mange ansøgere, kan en lang ansøgning være til mere skade end gavn. Listen over alle dine job, uddannelser og kvalifikationer, skal du skrive i cv’et.

Målret ansøgningen

Det er vigtigt at skrive ansøgningen målrettet mod det job, du søger. Standardansøgninger, som vi kan se, er blevet sendt til mange, fanger ikke vores interesse. Vi skal af ansøgningen kunne se, hvorfor det netop er dig, der er egnet til lige præcis det job, du søger.

Læs derfor stillingsopslaget grundigt igennem, og skriv derefter en målrettet ansøgning. Det er vigtigt, at du forholder dig til de ting, der står i stillingsopslaget. Man kan sige, at din ansøgning skal være svaret på det spørgsmål, som vi stillede i opslaget.

Ring gerne til os

Har du spørgsmål efter at have kigget på både opslag og hjemmeside, kan det være en god idé at ringe til os. I vores jobopslag står der en kontaktperson, som du kan kontakte. I ansøgningen kan du referere til samtalen, så vi kan huske dig.

Du skal dog kun ringe, hvis du har noget relevant at spørge om. Du skal ikke ringe bare for at gøre opmærksom på dig selv.

Opfyld kravene

Når du ser et jobopslag, og de krav der er til jobbet, bør du være ærlig over for dig selv og overveje, om du er kvalificeret til jobbet. Vores råd er, at du nøjes med at sende én god ansøgning frem for ti middelmådige standardansøgninger.

Din motivation

Inden du går i gang med at skrive din ansøgning, bør du lave et mindre analysearbejde, hvor du finder frem til, hvordan du passer sammen med Topdanmark. Inddrag det i din motivation, hvor du argumenterer for, hvorfor du søger jobbet. Fortæl, hvad det var, der fangede din interesse. En god idé kan være at tænke dig ind i vores virksomhed, kultur, jobbet og arbejdsopgaverne. På den måde kan du bedre anskueliggøre det match, der er mellem dig og os.

Din baggrund

Dernæst bør du fortælle lidt om din baggrund og det, der gør, at du kvalificerer dig til jobbet. Du skal fx forholde dig til de krav, vi stiller til jobbet.

Lad være med at opremse hele din livshistorie – fortæl kun om det, der er relevant: din uddannelse, hvilke erfaringer du har, foreningsarbejde og fritidsaktiviteter.

De faglige kvalifikationer skal selvfølgelig først og fremmest være i orden, men inddrag også dine generelle kvalifikationer (sprog, it, administrative evner) og brug også et par linjer på at beskrive dine personlige kvalifikationer (samarbejdsevne, humor, fleksibilitet).

Når du laver et cv, så skriv gerne, hvilke arbejdsopgaver du har udført og hvilke ansvarsområder du har haft de steder, du har arbejdet. Du behøver ikke skrive en lang supplerende tekst, du må gerne lave det i punktform.

Skriv fremadrettet

Du skal forklare i din ansøgning, hvad du kan bidrage med til Topdanmark. Det kan du gøre ved at inddrage et fremtidsperspektiv. På den måde supplerer ansøgningen cv’et, der præsenterer et historisk perspektiv. Du kan komme ind på, hvilke udfordringer du ser i jobbet, og hvad du kan bidrage med i fremtiden.

Kreativitet

Kodeordet for en succesfuld ansøgning, der bringer dig til en samtale er ofte at skille sig ud fra mængden. Det kan du gøre ved at være lidt kreativ (men ikke FOR kreativ). Kreativitet kan således vække vores interesse og nysgerrighed, og du differentierer dig fra de andre ansøgere. Igen er det vigtigt, at du forholder dig til, hvilken type stilling du søger.

Klart budskab

Dit budskab skal være klart. Du skal argumentere for, hvorfor du søger jobbet, og hvorfor vi skal vælge dig. Det er vigtigt, at vi ud fra ansøgningen kan få en fornemmelse af, hvem du er, og hvad du kan – både personligt og fagligt.

Bilag

Det er ikke en god idé at vedlægge alt for mange bilag, medmindre vi skriver det i jobopslaget. Medbring i stedet papirerne til den personlige samtale. Du skal dog altid vedlægge dit CV, der indeholder fakta om arbejdserfaring, uddannelse, kompetencer og generelle kvalifikationer, der er relevante for stillingen.

Læs ansøgningen igennem

Husk altid at læse korrektur på din ansøgning, så du undgår stavefejl og lignende. Få eventuelt din kæreste, kone eller ven til at læse din ansøgning igennem. Det kan i det hele taget være rart at få en andens øjne på ansøgningen – sælger du dig selv godt nok?

Persondataforordning GDPR
Sådan behandler vi dine personoplysninger
Få en karriere i Topdanmark
Assurandør, projektleder, taksator, pensionsrådgiver eller noget helt femte. Der er mange muligheder for en karriere i Topdanmark.

Se muligheder