Topdanmarks historie

Topdanmark er i dag et af landets største forsikringsselskaber med en historie, der daterer helt tilbage til 1899. Dyk ned i 125 års forsikringshistorie med nedslag på vigtige årstal.

2023

Nyt samfundsprogram og partnerskab med FitforKids

Topdanmark lancerer et nyt samfundsprogram, som kobler samfundsansvar endnu tættere med forretningsaktiviteter, og indgår et nyt samarbejde med FitforKids, en landsdækkende frivillig forening, der arbejder med udsatte børn og unges trivsel og sundhed. Samarbejdet og støtten til indsatserne er i høj grad med henblik på forebyggelse.

 

Topdanmark køber Oona Health

Topdanmark gennemfører købet af Oona Health A/S og alle datterselskaber, inklusive Dansk Sundhedssikring der har en ledende markedsandel på 16 procent på området for sundhedsforsikringer og omkring 530.000 privatkunder og 15.000 erhvervskunder.

Købet betyder, at Topdanmark opnår en førende position på markedet for sundhedsløsninger til danske virksomheder og danskere.
2022

Topdanmark sælger sit livs- og pensionsselskab til Nordea

Nordens største bank, Nordea, køber og overtager Topdanmarks livsforsikrings- og pensionsselskab, der blev grundlagt i 1972. Nordea har siden januar 2020 været en strategisk stærk partner til Topdanmark.

 

FN-alliance skal styrke klimaplaner

Som en af de første aktører i finanssektoren, og som det første registrerede forsikringsselskab i Danmark, tilslutter Topdanmark sig The Science Based Targets initiative (SBTi). Det er en officiel, international alliance med FN i ryggen, som hjælper virksomheder med at sikre, at deres klimamål lever op til Parisaftalen.

 

Sampo øger ejerskabet

Den finske forsikringskoncern Sampo køber yderligere 16.000 Topdanmark-aktier, hvilket bringer ejerandelen op på 48,3 pct. af aktierne og 49,4 pct. af stemmerettighederne.

 

Nyt partnerskab med Norlys

Norlys, landets største energi- og telekoncern, og Topdanmark går sammen i et strategisk partnerskab, som skal sikre fælles attraktive kundeløsninger, der understøtter både den grønne omstilling og den øgede digitalisering i samfundet.
2021

Koncernledelsen udvides

For at styrke sin markedsposition og stå endnu mere konkurrencedygtigt over for kunder, investorer og medarbejdere udvider Topdanmark koncernledelsen fra fire til ni personer.
2020

Nyt logo og visuel identitet

Topdanmark lancerer en ny, tidssvarende version af sit logo med den velkendte lyseblå blomst, som har været en del af Topdanmarks logo siden 1974. Det nye logo signalerer, at Topdanmark både holder fast i sine værdier samtidig med, at forsikringsselskabet tager del i den hastige digitale udvikling.

 

Sundhedshjælp lanceres

500.000 kunder får mulighed for at få gratis adgang til online lægehjælp, fra tidlig morgen til sen aften alle ugens dage. Topdanmark tilbyder nemlig sine kunder den nye service 'Sundhedshjælp' som et fleksibelt supplement til den praktiserende læge.

 

Formålspension

Topdanmark er blandt de første til at lancere en pensionsløsning med ekstra vægt på bæredygtige og ansvarlige investeringer, nemlig ’Formålspension’. Produktet giver kunder mulighed for at vælge mellem fire forskellige investeringsformål, blandt andet ’Grøn omstilling’.

 

Sydbank

Aftalen med Sydbank ophører.
2019

CO2-neutral i 2030

Topdanmark sætter et mål om at blive CO2-neutral i 2030 og er dermed et af de første selskaber i branchen med et markant reduktionsmål som en integreret del af forretningen.

 

Forsikrer landmænd mod klimaforandringer

Topdanmark lancerer som første selskab en helt ny afgrødeforsikring, der dækker landmændenes udbyttetab forårsaget af dårligt vejr som for eksempel frost, skybrud, storm eller tørke.

 

Ny bestyrelsesformand

Ricard Wennerklint tiltræder som bestyrelsesformand.

 

Ny aftale med Nordea

En distributionsaftale med Nordea betyder, at bankens kunder og medarbejdere fra årsskiftet tilbydes forsikringer i Topdanmark.

 

Danske Forsikring

Aftalen med Danske Bank opsiges, og der tilbydes ikke længere forsikringer under navnet Danske Forsikring. Samtidig stopper samarbejdet med Home.
2018

Aftale med Coop

Topdanmark indgår samarbejde med Coop om salg af forsikringer via Coops medlemsapp. På den måde kan de 1,7 millioner medlemmer forsikre deres ting og personlige ansvar samt få hjælp på rejsen gennem Topdanmark.

 

Ny direktør

Peter Hermann tiltræder som administrerende direktør i februar 2018. Peter Hermann har været ansat i Topdanmark siden 2016 og har tidligere været direktør for Topdanmark Livsforsikring.
2017

Ny bestyrelsesformand

Torbjörn Magnusson bliver bestyrelsesformand i Topdanmark.
2016

Sampo afgiver købstilbud

Sampo offentliggør en ejerandel på 33,34 %, og det udløser et pligtmæssigt købstilbud. Sampos ejerandel udgør herefter 41,11 %.

 

Første robot ansættes

Topdanmark begynder at eksperimentere med chatbots. Senere introducerer vi chatbotten Globus, der kan svare på 80 % af kundernes spørgsmål om rejseforsikring.
2015

Aftale med Sydbank

En distributionsaftale med Sydbank om salg af skadeforsikringer betyder, at bankens kunder nu kan forsikre sig hos Topdanmark til en fordelagtig pris.

Michael Pram Rasmussen udtræder af Topdanmarks bestyrelse, og Søren Thorup Sørensen bliver ny bestyrelsesformand.
2011

Sampo/If opkøber

Finske Sampo/If offentliggør en 20 % ejerandel i Topdanmark. To år efter, i 2013, udvides ejerandelen til 25 %.
2009

Ny direktør

Christian Sagild tiltræder som administrerende direktør i juni 2009. Christian Sagild har været ansat i Topdanmark siden 1996.
2006

Ny bestyrelsesformand og direktør

Michael Pram Rasmussen bliver bestyrelsesformand efter 10 år som administrerende direktør for Topdanmark. 

Poul Almlund overtager posten som administrerende direktør.
2002

Aftale med home

Topdanmark og home indgår samarbejdsaftale, så Topdanmark blandt andet bliver leverandør af tilstandsrapporter til de boliger, der sælges gennem homes ejendomsmæglerforretninger.
2001

Nyt opkøb 

Topdanmark køber Industriens Arbejdsskadeforsikring for en goodwillbetaling på 68 mio. kr.

Vi indgår samarbejdsaftaler med DLG og Handelsbanken.
1999

Flere distributionsaftaler

Topdanmark laver distributionsaftale med Danske Bank og overtager Danica Forsikring samt Danske Forsikring Skade.
1996

Topdanmark går online

I december 1996 kommer Topdanmark på internettet, så kunderne får direkte elektronisk adgang til os. Derved slipper de for tidskrævende skriftlige skadeanmeldelser.

 

Aftale med BG Bank og ny direktør

Vi indgår en distributionsaftale med BG Bank og overtager BG Pension.

Michael Pram Rasmussen tiltræder som administrerende direktør i Topdanmark.
1994/95

Fokus tilbage på forsikring

Aktiviteterne inden for bank-, rejse- og boligområdet skrinlægges permanent, og en række underselskaber frasælges. Fokus rettes igen mod kerneforretningen: At levere gode forsikringer til danskerne.
1992

Først med boligforsikring

Topdanmark er fremme i skoene, når det handler om at skabe nye forsikringer, der matcher kundernes behov. I 1992 lancerer vi som de første en boligforsikring, som både dækker hus og indbo.
1990

Topdanmark går til banken

Topdanmark køber Aktivbanken, der på det tidspunkt er Danmarks syvende største bank. Samtidig indgås en strategisk alliance med det svenske forsikringsselskab WASA.
1989

Store vækstplaner

Topdanmark får udenlandske ambitioner. Der foretages en international emission af aktier og notering på europæiske børser. Desuden ser både Topdanmark Rejsebureau og Topdanmark Bolig dagens lys.
1988

En særlig flaskeforsikring

Ved historiens største flaskeflytning fragtes et af landets nationalklenodier ¬ den grønne Tuborgflaske – fra Hellerup til Rådhuspladsen. Flasken fra 1888 er 26 meter høj, 27 tons tung og kan rumme 1,5 millioner pilsnere. 

Topdanmark forsikrer flasken, mens den under stor bevågenhed sejles, køres og løftes hen over 6-7 meter høje el-ledninger, før den stilles på Rådhuspladsen. 
1985

Europas første store folkeaktieselskab

Topsikring gs omdannes fra gensidigt selskab til aktieselskabet Topdanmark. Næsten halvdelen af kunderne bliver aktionærer, og dermed får det nye selskab 359.000 aktionærer. 

Topsikring Livsforsikring gs omdannes ligeledes til aktieselskab under navnet Topdanmark Livsforsikring. 
1975

Den teknologiske revolution fortsætter

De første såkaldte tekstbehandlingsmaskiner kommer på banen. Ved hjælp af særlige koder kan skrivedamerne bestille standardbreve, så de kun skal udfylde få linjer manuelt. Om aftenen kan de så sætte maskinen i gang med at udskrive, og i løbet af natten spyttes brevene ud og ligger klar næste morgen.
1974

Nyt navn og nyt hovedkontor    

AU/MLU Forsikring skifter navn til Topsikring gs, mens AU/MLU livsforsikring bliver til Topsikring Livsforsikring gs.

Det nye skadeforsikringsselskab får nyt hovedkontor i Ballerup, hvor kontorlandskabet på det tidspunkt er verdens største. Med planteoaser, akvarium, væksthuse og de legendariske puderum, hvor man kan slænge sig eller snuppe en kop kaffe med kollegerne. I dag er puderummene nedlagt, men kulturen er stadig uformel og ligetil. Takket være ikke mindst de åbne kontorlandskaber.
1972

Den store fusion    

Det er fusionernes tid først i 70’erne. Også for AU og MLU, der ”startede fusionsbølgen inden for dansk forsikring”, som det hedder i ”AU/MLU’s beretning og regnskab for 1972”.

AU og MLU fusionerer, og selskabet AU/MLU Forsikring gs skabes. Samtidig etableres AU/MLU livsforsikring gs. I dag hedder det Topdanmark Livsforsikring A/S.
1960’erne

Den første computer

I begyndelsen af 1960’erne installeres den såkaldte 1401 elektronmaskine. Det er selskabets første egentlige ”computer” med en enorm kapacitet målt med datidens målestok. Maskinen er hjernen bag et større anlæg, der har en kapacitet på 4 k. Omkring 16.000.000 gange mindre end en typisk mobiltelefon i dag.

 

Ung med de unge

MLU fører tidligt an i forsikringsbranchens produktkapløb og introducerer Danmarks første ungdomsforsikring.
1919

Køreklar bilforsikring 

I 1919 bliver det lovpligtigt at tegne ansvarsforsikringer for biler. AU og MLU, som hidtil kun har solgt ulykkesforsikringer, hopper straks med på vognen og tilbyder fra første færd bilforsikringer.
1908

Nu også med landbrug

En revideret ulykkesforsikringslov betyder, at også land-, skov- og havebrugets arbejdere skal ulykkesforsikres. Landmændene kender selskabet via deres mælkeleverancer til mejerierne, og de fleste er i forvejen andelshavere. Derfor vælger mange at tilslutte sig Mejeriernes Ulykkesforsikring. 

Selskabet ændrer navn til Mejeriernes og Landbrugets Ulykkesforsikring – MLU.
1898/99

Moderselskaberne stiftes

I disse år grundlægges Mejeriernes Ulykkesforsikring (det senere MLU) og Arbejdsgivernes Ulykkesforsikring (AU), som er grundstenene i det Topdanmark, vi kender i dag.

Begge selskaber bliver stiftet i forbindelse med den første danske ulykkesforsikringslov, Loven af 7. januar 1898. Loven skal sikre erstatning til arbejdere, som kommer ud for ulykker i forbindelse med arbejdet.
1728

København brænder og forsikringstanken bliver født

Et tabt lys ved den gamle Vesterport betyder, at en tredjedel af staden Kjøbenhavn går op i flammer på blot tre dage. 1.640 ejendomme brænder ned til grunden, og over 15.000 mennesker bliver hjemløse.

Den siddende regering tager derfor initiativ til en brandkasseforsikring for københavnske bygninger, og det er ved denne officielle anordning, at de fleste tidsbestemmer begyndelsen på dansk forsikringshistorie.